Totul despre detectoare de fum

Detectorul de fum si sisteme de alarma poate fi definit ca fiind un aparat care este dotat cu senzori si care are rolul de a genera un sistem de alarma atunci cand detecteaza urme de fum. Orice cladire este recomandat sa fie dotata cu un detector de fum, pentru ca nu se stie cand poate aparea pe neasteptate un incendiu provocat de un scurtcircuit al instalatiei electrice. Mai mult decat atat, trebuie mentionat faptul ca detectoarele de fum se pot gasi pe piata din tara noastra la niste preturi destul de mici, accesibile pentru absolut oricine. Pentru cei care nu stiu, aceste aparate ultramoderne numite detectoare de fum se pot clasifica in functie de principiul de functionare, astfel ca avem detectoare de fum cu ionizare si detectoare de fum cu senzor electric. Trebuie mentionat insa ca exista si detectoare cu fum care utilizeaza ambele sisteme de detectie, iar acestea sunt considerate cele mai performante.

Un detector de fum fotoelectric utilizeaza fenomenul de reflexie si difuzie a luminii, pentru a indica prezenta fumului care este vizibil intr- o incapere. Principiul de functionare al unui detector de fum cu senzor fotoelectric este asemanator cu senzorii folositi pentru deschiderea automata a unor usi. Astfel putem spune ca, in cazul in care in interiorul camerei detectorului nu exista fuma, lumina care este generata de o dioda de tip LED trece printr-o lentila care focalizeaza fasciculul, iar aceasta la randul ei parcurge destul de simplu drumul pana la opritor. In cazul in care fumul patrunde in camera detectorului, atunci putem spune ca o celula foto- electrica detecteaza lumina reflectata de particulele de fum si atunci cand aceasta atinge un anumit nivel de iluminare, atunci se declanseaza automat soneria unui mecanism de alarmare.

Un detector de fum cu ionizare este tipul de detector de fum cel mai popular in ziua de azi si nu in ultimul rand, cel mai ieftin. Un detector de fum cu ionizare are performante mult mai mari atunci cand vine despre focurile care ard cu o flacara puternica si atunci cand se genereaza niste cantitati mai mici de fum. Detectorul de fum cu ionizare foloseste cantitati mici de americiu- 241. Acesta este un izotop al elementului radioactiv numit americiu, iar rolul acestuia este de aioniza camera de detectie si de a intretine conductivitatea electrica a aerului care se gaseste in interior. Atunci cand in camera de detectie patrunde fum, scade destul de mult conductivitatea electrica, astfel ca un dispozitiv electric are rolul de a semnala acest lucru declansand o alarma acustica. Un detector de fum cu ionizare are o camera de detectie si o sursa de radiatie ionizanta. Camera de detectie are 2 placi, care sunt asezata la o distanta destul de mica intre ele si care sunt conectate la o sursa de tensiune.